Radio




/>

duminică, 24 mai 2015

BOTEZ NOU TESTAMENTAL 4 MAI 2015





Botezul in apa sau botezul nou testamental face parte din Marea Trimitere care ne este marturisita in Evanghelia dupa Matei: „Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.” Matei 28:19
Conform versetului de mai sus prin botez devii ucenicul lui Hristos, adica te supui in mod voit si deliberat Autoritatii, Suveranitatii si Fiintei Lui.
Botezul NT este un act unic in viata unui crestin, de o bogata incarcatura simbolistica.
Botezul este un simbol al mortii noastre fata de pacat si invierii la o viata noua in Hristos.
Cufundarea în apă simbolizează îngroparea noastră faţă de păcat (moartea), iar ridicarea din apă simbolizează învierea la o viaţă nouă, transformata.
„Nu stiti ca toti cati am fost botezati in Isus Hristos, am fost botezati in moartea Lui? Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua. In adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o inviere asemanatoare cu a Lui. » Romani 6:3-5
„fiind ingropati impreuna cu El, prin botez, si inviati in El si impreuna cu El, prin credinta in puterea lui Dumnezeu care L-a inviat din morti.” Coloseni 2:12
Botezul NT ne dezvaluie identitatea ca si crestini. Asa cum cartea de identitate dovedeste apartenenta si statul noastru in societate asa si botezul reprezinta cartea de identitate ca apartinem lui Hristos si Bisericii Lui si dovedim statutul nostru de crestini.
Astfel botezul este semnul vizibil ca ne alipim la viaţa Trupului lui Cristos.
„Căci dupa cum trupul este unul şi are mai multe mădulare, şi după cum toate madularele trupului, macar că sunt mai multe, sunt un singur trup, – tot aşa este şi Cristos. Noi toţi, în adevar, am fost botezaţi de un singur Duh, ca să alcătuim un singur trup, fie Iudei, fie Greci, fie robi, fie slobozi; şi toti am fost adăpaţi dintr-un singur Duh” (1 Cor. 12:12, 13).
Prin apa botezului ne identificam ca fiinte si fapturi noi.
„Caci, daca este cineva in Hristos, este o faptura noua. Cele vechi s-au dus: iata ca toate lucrurile s-au facut noi.” 2 Corinteni 5:17
Astfel conform versetului de mai sus botezul in apa este un legamant incheiat cu Dumnezeu, prin care crestinul se supune ascultarii Duhului Sfant, murind astfel fata de placerile lumesti, devenind o faptura noua in Hristos.
Botezul reprezinta si un simbol al spalarii de pacate. : „Şi acum, ce zăboveşti? Scoala-te, primeşte botezul, şi fii spălat de pacatele tale, chemând Numele Domnului” (Fapte 22:16). În Biblie, apa este un simbol al curăţirii, iar în ceea ce priveşte actul propriu-zis al botezului, apa este un simbol al curăţirii spirituale produsă de sângele Domnului Isus.
Prin botez avem mantuirea si iertarea pacatelor? Intram in Imparatia Cerurilor daca ne botezam?
Trebuie sa nu facem confuzie si sa nu intelegem gresit. Botezul nu aduce mantuire!
Botezul nu reprezinta o conditie pentru a fi mantuit ci este consecinta faptului ca ai crezut si ca ai primit Evanghelia lui Hristos, ca L-ai primit ca Domn si Mantuitor in viata ta.
Botezul este consecinta faptului cat si marturisirea (personala) a credintei tale in Hristos.
Botezul nu este mantuitor, dar este o imagine a mantuirii; nu iti garanteaza intrarea pe portile Imparatiei Ceresti (conform altor religii) ci credinta in Hristos iti garanteaza asta.
Botezul in Scripturi intotdeauna a urmat pocaintei si credintei personale, si niciodata nu le-a precedat.
„Cine va crede si se va boteza…” – Marcu 16:16
„Cei ce au primit propovaduirea lui, au fost botezati…” – Faptele Apostolilor 2:41
„…‚Uite apa; ce ma impiedica sa fiu botezat?’ Filip a zis: ‚Daca crezi din toata inima ta, se poate.’ Famenul a raspuns: ‚Cred ca Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu.’” – Faptele Apostolilor 8:36-37
„Oricine crede ca Isus este Cristosul, este nascut din Dumnezeu…” – 1 Ioan 5:1
Dupa cum observam in versetele de mai sus, in Biblie, credinta intotdeauna precede botezul .
De aceea se mai numeste si Botezul Credinciosului, pentru ca inainte de a fi botezat trebuie sa crezi. Trebuie sa primesti Evanghelia lui Hristos, sa-I devii credincios si apoi urmeaza botezul ca si marturie a acestui fapt.Il marturisesti pe Domnul Isus in mod public in apa botezului.
Icoana aceasta inchipuitoare va mantuieste acum pe voi, si anume botezul, care nu este o curatire de intinaciunile trupesti, ci marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Isus Cristos” – 1 Petru 3: 21.
Ordinea lucrurilor intamplate conform faptelor din Scriptura a fost următoarea :
  • Cuvântul lui Dumnezeu a fost proclamat (Fapte 2:14-36)
  • Oamenii au fost convinşi de păcatele lor (Fapte 2:37)
  • S-au pocăit (Fapte 2:38-40)
  • L-au primit pe Cristos ca Domn şi Salvator (Fapte 2:41)
  • Au fost botezaţi şi adăugaţi Trupului lui Cristos (Fapte 2:41)
Am inteles deci ca botezul nu face diferenta intre mantuire si pierzare DAR face diferenta intre ascultare de neascultare fata de poruncile lui Dumnezeu. Cum poate afirma cineva ca este mantuit daca nu face ce i-a poruncit El?
Botezul este o porunca de la Dumnezeu (Matei 28:19; Faptele Apostolilor 2:38) si de aceea este esential sa fim ascultatori de Dumnezeu. In ordinea din marea trimitere, botezul este primul pas al unui credincios (Marcu 16:16).
Dragostea pentru Domnul este demonstrata prin ascultarea poruncilor Sale. Dragostea pentru Domnul poti sa o marturisesti public prin actul botezului. Si nu doar ca o marturisesti in fata publicului vazut cat si publicului nevazut.
Cat de minunat poate sa fie ca prin dovada ta de iubire sa se bucure intreg cerul?
“Tot asa, va spun ca va fi mai multa bucurie in cer pentru un singur pacatos care se pocaieste, decat pentru nouazeci si noua de oameni neprihaniti care n-au nevoie de pocainta.” Luca 15:7
“Tot asa, va spun ca este bucurie inaintea ingerilor lui Dumnezeu pentru un singur pacatos care se pocaieste.” Luca 15:10
“Dar trebuia sa ne inveselim si sa ne bucuram, pentru ca acest frate al tau era mort, si a inviat, era pierdut, si a fost gasit.” Luca 15:32

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu